Thursday, December 31, 2015

Segmen Bloglist & Blogwalking by Beautiful of IMAN






Tadi beria cakap last kan.. hahaha. k lepas ni last. Segmen terakhir beta join untuk tahun 2015. Moh ler join rame-rame yer..

klik la banner untuk join~~~

Happy New Year 2016..

XOXOXOXO



Last



2300

Last entry for 2015. 

Everyone countdown for it. Last year, aku tak countdown pun. Last year, masa ni dah kat kolej mereput. Kelas dah start. Tahun ni takwim kolej macam senget sikit. 

2301

Still tak ada idea nak type apa. Sambil jalan mencari memori apa yang paling unforgetable 2015? 

2302

Unforgetable Memories: 

1. Getting dumped. again. 
2. Meet my BFF yang dari mula kawan 2008, tahun ni baru jumpa. 
3. Beta menangis kerana seorang sahabat. 

2303
Hilang lagi. 
Apa lagi....

2304
Ah~ bazir entry je. 

2016. 
Hope awak bawak khabar gembira untuk saya. Paling tak pun... biar la saya happy dengan diri saya. 

kbai

Five Question from little angle LULU



Boo~[bkn baca like buuu]

Angel LULU tag awak? 

Jawab la.. saya pun nak tahu juga. :D



Fine. Beta jawab. Sekadar yang mampu. K?




1. When you were little, what did you want to be? 

2. What's the best book you've read so far this year? Ever? 

3. If you had the option of adopting a baby fox or baby koala, which one would you choose? 

4. Do you trust anyone in your life? 

5. What was your first thought when you woke up this morning?

Hurm... macam...

Jap~ amek ilham dulu.... 

1.  Macam-macam . 
a. Police - cause nak tangkap sume orang jahat. :P
b. Cikgu -  nak ajar sume bebudak smpai dorang pandai.
c. Ahli Bomba -  nak selamatkan orang.

perasan tak semua badan uniform or orang berkhidmat? Hurm... berjiwa rakyat~

2. Beta tak minat baca buku. Suka baca novel ja. Love Rosie? Naa~ ntah. rasanya buku Sosiologi Dakwah untuk subjek Sosiologi dakwah kot. haha Dalam tu, pergh~ ilmu nak hadap berkurun lamanya, Beta curious how my ustaz dapat karangkan buku tu untuk dijadikan silibus? 

3. Baby fox. yeay~ Cause fox kind of dog. 

4. Urm.. tough one. Passed~

5. Pagi tadi? Aku ingat apa as soon my eyes was open? 
Allah~ nyenyak sangat aku tido malam tadi? Dah Nur, bangun~ heheh

K. Finish answering the question. 

Now, let me introduce my question. 


1. What is memorable things you did in 2015? 
2. Did you like to tell a stranger your full name? Why?
3. How does Kpop influence you?
4. Did Kpop effect your schedule of life? 
5. What do you get from Kpop?
6. The most thing you don't want to give up...
7. Second thought of my blog? #noliesinclude
8. Do you want to meet me if someday I want to?
9. Name one thing that you really want so badly?
10. Last but not least, guess my age? 

Tarra~

Kemain lagi yek... Kpop habisan. Because I want to tagged some kpopper I just knew them. 

To know more, them 

Angel LULU
Najwa
Julia I bet her name~ :D
Miss Rainbow I bet~
Cik Zyra


 
Okay done tagging. Hope sudi la menjawab before U'olls back to school [kalo masih sekola] and mulakan tahun baru. 

Peace yo~

Wednesday, December 30, 2015

Day 2 with random thought

Lepas habis blogwalking kejap, reply tag orang, penuhi request orang, akhirnya nuliyh cerita beta pulak. 

Jap~ mane pergi idea tadi??? TvT 

Hilang selepas Mr.L beta jatuh kedebUk atas lantai turun dari moto tadi. Omoh~ gugur jantung beta melihat akan dia yang melepek di ataih lantai tu. 
Glad nothing happen. Dah la dengan ber'sleep'kan je dari tempat kerja tadi. hohoho

-----------------------------------------------okay, ni ideanye tadi--------------------------------------------------


Previously in  >>Day ONE<< 

Seem yesterday I've been update my blog from my smartphone, make me think, I wish I had an I-pad. 
hohohoho 
It;s been long time, I longing to get an I-pad, yet when I get a chance, I choose S4 active over an I-pad. Silly me~ these days, dok imagine if la I choose I-pad tuh. eheheh #syukurselalu

Apabila anda duduk di tempat kecil tengah shopping Mall, orang lalu lalang, dan kanak-kanak bermain di sekeliling kiosk anda ibarat taman tema, maka semua benda yang ada dalam kepala akan terkeluar. 

Actually, since pagi tadi nak menaip, untuk artikel blog malam ni, tapi tak terbukak Word tuh disebabkan melayan LIMITLESS the series. 

Tahu kan movie LIMITLESS tu? Dorang konon nak buat sequel tapi... huh~ cukup sekadar nak cerita sejauh mana NZT tu boleh pakai. Ha ha ha

Okay. Based on title, DAY TWO WITH RANDOM THOUGHT

1: Best ke kawen? [hasil daripada melihat sweet couple usung anak cute, but parent still macam tengah bercinta]

Mine: Siapa la tak nak kawen kan? ada anak. it's nature babey~ But somehow marriage seem to scary to face it. Even dalam relationship I used call it off -relationshit-. Nampak sangat bukan kaki sosial. Yeah~ it's true. Beta rasa hidup dalam dunia sendiri is much better without bothering people. Tapi macam lonely je kan? *sep sep la kalo kite connect*


2: I wish kalau masa boleh diputar kembali [this wish, unbearable]

Mine: Because actually I saw a few young couple flirting like, hahahah dunia ini kita punya. Somehow make me realize, beta dulu tak ada zaman tu. Beta hanya fikir nak besar, nak keja, nak duit. hahahah Materialistik kan? So, apakah sebenarnya rasa dalam relationshit ni? To me la kan, feel like burden tahu, bila orang yang bersama dengan anda tu sangat tak memahami anda. Fuh~ sungguh la. Daku tak sanggup. 

3. If I had a child, How do I raise them? [this bcoz I read VIXX fan fact about LEO will name his child as Sa Rang {love} and he want to be a good daddy to his child]

Mine: Lately I got attachment with LEO, and VIXX. Dulu masa dorang debut, kemain tak suka lagi Superhero tu, sekarang... Pergh~ VIXX adalah satu2 yang akan sentiasa kekal dalam list bias bcoz of Hong Bin. :D He got same D.O.B with me. Even he is younger few years  tapi dia adalah satu2 yang sama bezday tau~ dalam dunia Kpop. :P
And Leo, suddenly got my attention with silly tough guy act. And actually dia sebaya. hahah Tu kredit la untuk dia. I don't like N coz he got same D.O.B with my older sis. hehe 
Back to Leo, he seem nice. Somehow, I see Dae Han in him. And Leo in Dae Han. urgh~ tak leh.. Leo,,,,~~~~


Back to random thought, there is no parents want a bad thing happen to their child unless their lose humanity. Allah make us with love. And with love we care each other. Ecehwah~ ayat...

4: While typing this, my point finger urat seem lari dari jalannya. Sakit tahu nak menaip berjela karangan nih~ Huish~ mana la kome nak kena baca karangan nih. heheh 
random thought. Dia berjela. Lagi2 la kalo dah bertapa dari pagi sampai ke malam kat situ. Macam-macam benda yang pop up dalam kepala. Tapi bile dah taip, macam.....

NI JE KE?? 

Sebab beta dah balik ke gua. So, tiada apa lagi la yang bermain di kepala. 


K tu je. 


NEXT:

Day three...






Tuesday, December 29, 2015

New Year GIveaway by Angelene



Angele have a giveaway contest~ yeay~...

Jom kite serang untuk dapatkan dreamcatcher tu~ 

Ala-ala Bella yang tak dapat tido nyenyak akibat Edward pergi meninggalkannya. T.T 

Mana la nak tahu kalau-kalau Jacob datang menemani ke nanti. 

Ahakz~ dreaming again.. 

Da~ that's dream catcher. Of course I want to dream it. 


ohohohoo Let's us compete fairly and squarely. mwahaha

kbai.

--------------------------------------------edited--------------------------------------------------------

heheh sorry I forgot to put it. Tu la terlalu eksaited nak dapat dreamcatcher tu, 

Okay, 

New Year wish~ 

I wish me and all my family and friends stay healthy and wealthy. haha 

My biggest wishes......
 actually I don't have one. Because there are so much I wish for, and still in progress..
So, for 2016.... 
and I'm becoming older one year again.. I hope that I can be as mature as people expect me too.. 

that's all.. 

________________________________________________________________________



ps: click the banner if you want to join it. 

ada kena tag orang ke? tak ada. Good. K

bai~


Pencarian TOP 5 blogger 2016

Assalamualaikum

*tekan banner untuk join


Tag rakan :



Nama panggilan dalam blog :

aienie


Tempoh pengalaman berblogging :

suka-suki: 4 tahun 11 bulan

follower seeker: 1 bulan. *kidding je*




Monday, December 28, 2015

Day-1

Rini semangat bangun awal sebab finally tiga minggu bertapa jadi tempoyak masam, beta dapat kerja di tempat lama. actually orang tu, nak cuti hujung tahun, beta pulak nak kerja. huish~ 

punya la buhsan, tengok orang lalu lalang macam apa... beta terdetik nak bukak blog. Tu pun ikut tepon smartfon yang smart nih~ haha 

Waa~ ramai orang singgah~ tq. singgah tggalkan jejak. I pun dah blogwalking blog kalian and siap follow lagi tau~ pada siapa yg singgah tggalkan jejak tapi tak follow, jangan la segan2 tekan button >>join site ini<< ...

tapi jangan la tekan kat sini. tekan la yang kat sidebar tuh~ :P

tetibe, beta blogwalking satu blog yang suh beta visit blog dia, beta visit la. mangai~ tulisan apakah? beta sekadar tahu, roman malay,roman english, hangul, chinese, japan.  *tigabelakangtipu*

makanya, beta pun... maap ler. sorry ya~ bukan tak nak tengok or apa..  tapi sebab beta tak mengerti akan tulisanmu~ T.T


tak percaya kan? 

xpandai nak upload pic pakai tepon. Nanti balik kite edit. 

Makanya......

-------------------------------edited-------------------------------------------------------------------



Haa~ macam nih ha gaya tulisannyer. Macam dak2 Russian punya tulisan pun ada jugak ni.

Sorry because I can't read your blog. So, I just stopped by a second and capture this. hahah

please don't be mad with me..

kbai

Sunday, December 27, 2015

New year Giveaway By Honeyonnee.Com

Kan dah cakap nak buat segala give away, segmen nih.. 

hihihi 

jangan la kecam beta~ 

Kali ni nak join give away dari Honeyonnee nih~




Al-kisah aku dan perfume. Me dengan pewangi. Ah~ semua orang suka benda wangi kan..

Tipu la kalau cakap u'olls tak suka pewangi. Bezanya ada yang suka wangi berasaskan bunga, ada yang suka natural, ada yang suka strong. Ha~ kan..

Beta pula sangat suka pewangi yang lekat dengan diri beta. TvT sampai sekarang tak jumpa lagi.
Dulu, once. Pernah ada satu. Pahtu... ntah mana ntah nak cari.

Sekarang ni tengah cuba keep in track, listing pewangi yang sesuai untuk diri. Ada yang berkenan dengan bau dia, ada yang tak. Adeh~ susahnya nak pilih pewangi a.k.a perfume ni.

Sekarang ni, cukup echanture yang menemani hariku. Ecewah~ poyonyer ayat. Well~

Dah cukup pendek ke ni? Serius tak ada idea nak tulis apa dengan perfume ni, sebab sometimes, datang mood malas tu, berkubang je la baunyer. haha

Huish~ idok ler beta nak  gitu baunyer. Kang orang ingat beta ni sama dengan nuh~ Cik K tuh..

K. cukup la hikayat aku & perfume di sini..



Kome~

Klik la gambar ni ataih ni jika berkenan~

Dapat hadiah perfume tau~

Moh ler rerame kite meriahkan give away Honeyonnee nih.

-Good Luck-

Kebaya Nyonya Giveaway Contest by Izzlegacy Boutique

Kih kih gelak sengsorang.. 

Give away lagi. 

Hahaha 

Jangan la tension. Baca je. Kalau nak join sangat la dialu-alukan. 






Kebaya? Kebaya Nyonya cantek dipakai untuk majlis makan malam. Yeah~ dinner bertemakan Baba & Nyonya and tak tahu nak beli kat mana? 

Moh ler singgah Izzlegacy Boutique untuk lihat design yang cantek lagi menarik tertarik kau memang deboom~ 

Uops~ ternyanyi pulak.. Tapi serius cantek... I like~ 







Selain daripada Kebaya Nyonya Izzlegacy Boutique ada juga menjual fesyen kanak-kanak, blouse dan produk kecantikan. 

Yang paling best sekali, dorang adalah special price untuk siapa yang jadi member. So, mari la beramai-ramai kita serang Izzlegacy Boutique.~~

Majulah bisnes Melayu untuk negara.

Kbai~

ps: jangan lupa klik banner untuk join give away nih~

-Good Luck-





Segmen Blogwalking + Bloglist

Ko memang nak penuhkan entry bulan disember nih yek? 


Hahaha 

Maapkan la beta oi.. 

Just nak memperbanyakkan geng ja. Nak tengok blog orang, collect story untuk jadikan iktibar.

Haa~ gitu kan... 

Disebabkan beta belom join lagi segmen nih~ 

maka, join la. Sebab Akubukaninnocent. hehe ^*jangan mare yer*

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


(klik banner kalau nak join sekali)

Saguhati kepada yang bertuah:

10 blog bertuah dimasukkan ke dalam bloglist blog shawal mulai 1 - 31 January 2016.
2 blog bertuah direview (entry melekat selama 1 hari)
seorang blogger bertuah dapat top up RM10

Tarikh Tamat : 29/12/2015 *Mungkin ada perubahan

Oh Cinderella by KMLIA HSHM

SEGMEN INI BERLANGSUNG HINGGA 28 JANUARY 2016


Jalan petang-petang ternampak satu give away lebih menarik nih. Lagi-lagi part fantasi yang tak boleh blah nih. hihihih 

I wish

I can be like cinderella. 

Yeah~ Cinderella telah mewarnai hidup kanak-kanak beta dengan color yang menarik. Tell me 3 important things yang sampai sekarang ni ingatkan pada diri. 

 Dunia is kejam is you think. BUT it can be beautiful more than you can imagine. 

 Everyone can be mean to get want they want

 Everyone deserve to be happy 

Jangan la sedih sangat baca entry nih.. Truth is pain babey~  Nak buat ayat terlebih gempak pun tak reti, so truth is the best way. 

Cinderella yang bertuah setelah dia mengharungi kehidupan yang brutal. Sekarang ni pun dah banyak sangat version Cinderella ni. Ada yang tercapai impian, ada juga yang kancus. 

Makanya, tak salah nak jadi dreamer. Bak kata orang; 

Nak berangan tak perlukan duit. 

Tapi hakikat zaman sekarang, semua perlukan duit, even nak p jamban sekali pun. Reality kena hadam, fantasi kena telan. 

Ah~ sudah.. nak bebel pulak. Kang tak pasal-pasal semua orang tak nak join contest ni. haha 

Hadiah dia lumayan kot.. Kot-kot la bertuah sangat, terkena. hehe 



See~ berkenan kan?? 

Moh malam ni kite penuhkan contest nih~ senang  je... 

Sila la klik banner di ataih yer. 

-Selamat mencuba-



Join List Belog Best

Cik Yaya buat segmen belog best.. juh~ juh~ 


Jom Jom~

Jangan segan klik banner bawah 



-selamat mencuba-

Dayana's Blog List Jan-Mar 2016


Moto, moto, moto

hahahaha 

Join ni pulak. 

Cik Dayana kite punya segmen ni.. 







Tanpa berlengah lagi.. 

Jom kite serang~ 

hihihi

-selamat mencuba-

Segmen Jom FOLLOW & Klik Nuffnang by Ct Roxalynna NH

Ni la kerja kalau dah bukak blog, sambil-sambil jalan.. 

Habis semua segmen, give away nak dijoin. hope korang tak boring la baca entry ni.. 

Jom~ la join.. rame-rame.. meriah sikit.. 






klik banner untuk join~

Give Away Hujung Tahun 2015

Lagi 4 hari nak habis 2015, hmm.. 

Sambil-sambil blogwalking, balas singgah orang, follow orang, 

beta rasa comel je nak join G.A nih~ hi hihi


Moh ler kite klik banner rame-rame.. join give away nih~

-Selamat mencuba-

TvT



Lagi, lagi, lagi

More, more, more, and more

speechless tengok betapa 'suci' nya blog beta nih~ 

Hakikatnya, 

Kisah sebenar beta editnya tadi, disebabkan keberatan blog yang semakin bertambah.

Akhirnya beta akur dengan takdir yang telah ditentukan.

AAARRRRGGGgHHHHHHH~

Amacam? Komen la tulun beta tengok belog suci nih. TvT 

Memang menangis lagi la.. 


Thank la pada Cik Leyha yang sudi buatkan header untuk beta nih~

Lain beta dreamkan design blog, lain pulak beta buat. *sigh*

Maka, dengan berkecik hati dan ketensionan, beta redha wa pasrah je la dengan keberatan blog nih. 

Nanti dah busy, memang berabuk juga la blog nih.. 

K bai..
Saturday, December 26, 2015

Blog Review by Beeha Azman for Top Referral

Ohayaou~ 

Pagi ke? Hahaha yela nak tengahari dah. Meh meh~ join la cik Beeha ni buat segmen blog review sempena dapat followers 100 dalam sebulan. Bestnyer la~ moh la kite merame kan kawan kite... 




Dan saya nak tag~ cik leyha

mwahaha kbai
Friday, December 25, 2015

The Story about -Rosacea-

Pernahkah anda mendengar  "ROSACEA"???

Meh, adik2.. hakak2 saya nak crita sikit pasal Rosacea nih.. nak share la sikit benda yang berlaku pada cheq dan hope benda tu tak ada la pada ang pa suma. 

PS: cheq pakai bahasa ceq na~ harap la ang pa suma paham k.. 


Rosacea

 adalah adik beradik dengan Eczema dalam version teruk. Yang menyebabkan muka atau skin anda menjadi kemerahan, kering dan gatal. Ianya boleh menyerang semua peringkat umur, dan ada 4 jenis; 3 daripada menyerang kulit dan satu menyerang sekitar mata. 

 Kebiasaannya Rosacea akan kena sekitar kawasan T muka dan terutamanya hidung. Don't worry, rosacea ni dia ada pasang surut dia. So, siapa yang ada rosacea ni always kena take care kebersihan diri dia. 


Antara tanda2 anda mempunya ROSACEA:

 Merah2 di pipi atau sekitar hidung

 Ada sikit2 macam pimples dan ada garisan merah di wajah

 Liang pori di hidung menjadi besar dan kemerahan

 Masalah mata selalu bengkak dan eyelid kemerahan. 


Rosacea ni selalu disamakan dengan sunburn, konon2 pipi tu tiba2 pink sendiri, paling senang orang selalu ingat dia acne. 

 Sebab2 kita boleh kena rosacea nih~ 

1. Kalo omputih dorang selalu letak alcohol sebab alcohol kan panas. 

2. Sebab makanan panas atau pedas. macam cheq la.. kalo makan pedas jadi la dia.

3. Emotional stress. Sometimes, u'olls stress lebih2 pun boleh jadi trigger dia. 

4. Suhu. Contoh: Dari panas sangat terus ke sejuk sangat.Atau dari sejuk sangat terus panas.  Walaupun sedap, tapi ada kesannya. :') ni jugak trigger utama aku TvT

5. Kekerapan penukaran set pencuci wajah. 


 kadang2 rosacea ni boleh menyebabkan kita annoying sangat dan memalukan sebab tetiba muka tu macam Randolph kan.. 

 rosacea yang tak dirawat boleh mendatangkan kemudharatan pada muka kita sampai teruk sangat. So, guys.... kalo rasa ada trigger tu.. careful k.. 


Kisah saya: 

Dahulunya, saya punya muka okay. Rosacea ni serang saya lepas saya kerja kilang buat baju. Al-maklum la selama ni biasa kerja shopping mall. Pahtu alih2 kerja kilang. Like kawasan kilang tu, tak ada pokok tak ada apa, hanya kilang semata. Suhu tengahari kilang boleh mencapai 45 darjah Celsius kot. Memang orang cakap panas tu, kalo letak telur dalam semangkuk air paip, masak telur tu. Bayangkan seminggu saya kerja 2 minggu saya demam. Like, ahhahah kesian la boss masa tu. Dia pun naik risau. Hari ni turun esok demam. Sampai dia tak percaya pulak aku demam. Somehow masa tu rasa collapse betul la. Masa tu pulak, saya nih bukan la jenis yang suka minum air masak. Memang habis segala air dalam badan kena sedut. Lastly, my boss suh berenti. Sebab kesiankan saya and dia pun tak nak rugi. Lepas tu, my old madam kat shopping mall called cakap ada vacancy. Masuk la kerja shopping mall yang selalu sejuk macam kalah gunung Everest la gamaknya. *Ni menipu*   Sebulan dari tu, hidung ni gatal2. and merah2. Thought sebab saya ada silap makan ke hape, sebab saya ni memang allergic tu wujud dalam badan. Lemah badan mung tuh~  My boss sampai concern muka saya selalu pucat maam mumai tak minum air ha~ hari2 dia datang check up, 

"Are you already drink water today?"

"Where's your bottle? Isn't empty yet?"

Lawak la boss masa ni. Lama2 saya naik heran. Dah minum air, Dah stop apa2 saja jenis makan yang boleh jadi sebab allergic, tak juga hilang. Sampai orang ingat saya diet pulak. Sedangkan masa tu, kuruih dah. Masa tu memang noob betul la pasal muka sendiri. Asal terima gaji, sibuk cari moisturizer yang sesuai. Sebab dia gatal tau. Pakai moisturizer tu, bertambah la gatal sebab kot dia nak repair skin yang dah dikacau oleh tangan durjana nih. Tapi saya kan noob tadi, tak paham. Ingat gatal sebab dia tak sesuai. Tukar lagi. Sampai last2 terdetik dalam kepala, aku ada allergic lain ke? Try tanya encik google. 

itching and redness face. 

Memang clueless habis la. Sekali pap! what? ROSACEA? he~ apakah ini? Dan mula2 macam tak terima hakikat sebab majoriti omputih yang kena. Asian pulak mereka yang non muslim la biasa kena. And me like?? OMIGOD~~ what?? 


Memang tahap kronik shock dia. Since dari tu, saya buat experiment atas diri sendiri. Nak check trigger dia apa. And, sampai sekarang experiment saya tak berhenti, sebab nak kumpul bukti yang saya confirm ada rosacea. Nak pegi skincare tak mampu. Told my parent, they  just think it because resdung. haiya~ 

Risau jugak kang muka saya ni dah tak serupa orang. Actually masa tengah tulis ni, rosacea happen on my nose. and sangat gatal. Rasa macam hidung dah macam hidung randolph. Merah menyala. Sebab semalam saya tersilap makan. TvT 



DID YOU KNOW????


Mereka juga adalah pesakit rosacea :)


CARA UNTUK JAGA MUKA ROSACEA:

1. Alert pada bahan2 ini dalam skincare anda:
microderm, peels, exfoliation, benzoyl peroxide, salicylic acid, glycolic acid and retinoids

2. Biasa kan la diri dengan perkataan Gentle, mild, nourishing, hydrating, calming and soothing bila anda mencari skincare. 

3. Lebih elok kalau cari yang anti fragrance dan anti inflammatory. 


Based credit: Beautyeditor menyenaraikan beberapa jenis produk yang mungkin sesuai untuk anda. 

Dan kebanyakannya mahai bapok~ chikai saya untuk cekau benda nih. So far, I already used: 



1. Hada Labo Moisturizing set


Feedback: Masa pakai tuh muka okay, tak ada selalu kering but lama2 dia jadi berminyak sangat. Lagi2 bila pakai moisturizer dia, and buat outdoor thing. Tapi, bila dengan pencuci muka dia, my face jadi kering yang amat dan berflacky. 


2. NEUTORGENA: Hydro Boost Facial Cleanser



Feedback: Disebabkan pakai pencuci muk Hada Labo, muka saya jadi kering, so saya try pencuci muka lain. Pakai ni okay. Tapi macam tak ada effect je. Macam sekadar cuci je la. Jangan tak cuci.


3. Bio-essence Hydra Tri-Action


Feedback: Yang ni pun probs pencuci muka. Yang lain okay. 



4. Bio- essence Bio Miracle Soothing Cleanser




Feedback: Okay. Lepas cuci tak ada kering sangat. 

Tu semua past product I already tried. Currently I use these combination:


5. Always 21 Aloe Vera Moisturizing




Feedback: tak tukar mana2 lagi sampai sekarang


Dan juga ini.. Always21 Nature & Refresh Aloe Vera Foam Cleanser

Product Always21, senang nak dapat kat Melaka, tapi bila balik Miri, entah mana nak cari. Nak ganti dengan Nature Republic punya ritu, tapi stock always habis. *sigh*

Currently untuk pencuci muka, I try this one:

7. Simple: Facial Wash Gel.


Feedback: Yang ni baru betul membersihkan. And betul-betul refreshing. 


Somehow, kadang-kadang product untuk sensitive skin tak kena dengan muka kita even kita sendiri dah sensitive dah. Adik-adik jenuh marah, saya dok tukar pencuci muka. And keluar falsafah:

"Kadang-kadang muka tak sensitive mana pun, tak sebab kita dok pakai yang sensitive, makin sensitive la dia. "

Susah. Kalau sendiri tak mencuba. :) Penat buat experiment tau. Kena berani. Kalau ikut kan rasa, malas nak cari semua ni, rimas. Lagipun, saya keluar pun tak pakai make up, sunscreen or sunblock pun tak pakai. 




Saya cuba yang ni. Nature Republic California Aloe Sun Block 
Tapi, mangai bau dia. phew~ 

That's why saya malas nak kuar. hehe Jadi la puteri gua. Dok bertapa dalam bilik sambil online. Tanpa sedar, berjela warkah tentang rosacea tu. In syaa Allah, ada rezeki nanti nak buat appointment dengan Dr.Ko. heheh 

Selanjut tentang rupa rosacea >>ROSACEA FACES<< Seram pulak saya tengok yang kena kat hidung tu. Ado~ bahaya ni kalau dibiarkan melarat. :'( 

Bila dilihat, di Malaysia jarang sebut pasal Rosacea. Satu artikel saya jumpa was post last few years. Omaigad~ And the product so hard to find. Maka, marilah kita buat experiment beramai2. hehe 
Dan paling sedih, apabila rosacea ni masih tiada penawar. Air wudhu' je la penawar terbaik. 

Senang kata, jaga la diri. Minum air banyak-banyak. Kurangkan aktiviti luar bila tengah panas. Pesan Rasulullah SAW.. 

"Lebih baik mencegah daripada merawat." 





Thursday, December 24, 2015

U R mirror yourself


REMINDER: this entry might hurt you little. 

Along ago, I made a blog so that I had a diary that I can express myself while people doesn't know how I felt. Somehow it always felt pain inside even I already wrote it down. Typing it around all things so that I always remember all the pain. Over and over, I kept telling myself, ignore people, they doesn't know how you felt at ALL. They don't know how you handle your own pain. The sadness doesn't want to go away from me. Along all these years, I make promise to myself, be happy so that you can forget all the pain. 

How? How? How? How? 

Keep asking to my own shadow. Can I be happy? Can I ignore people around me as all people do to me? Can I be as myself? Who am I actually? *smirk face*

I do have personality problems. Yes. I kept fighting with my inner side. That inner side, more happier, more herself than the outside. How? The question came again. Bothering me till I always take the shortcut forget all these pain, and just follow the flow. :')

The end of the year, that feeling always the same. Back to early year, what I have done these year? Actually? What actually I'm living for? 

Let me tell you, living in someone shadow is always pain. It's me. Behind others, I try to live. That's how I survived. People might doesn't know what I felt inside. People only know, I have a small heart,  a pair of eyes that always shed tears whenever I feel lonely. 

I don't know to make a friend. A friend that I believed always be with you no matter problem you had. How much burden on your shoulder. That's in my dream somehow it not same in reality. Reality I got ton of friends, that I always sacrifice everything I had. No matter what they asked. As long I had everything they what. :')

I have a soft heart. my soft one and it might broken. Or perhaps already broken. My family, my friends all people I know, in reality, might say this to me:

" Ya la kawu, bait gilak."
"Mudah orang pijak palak kawu eh.. Jangan dibodoh oleh orang." 
"Akak ni, cuba la serius sikit." 
"Kamu jangan la suka sangat main, cuba la serius.." 


Or perhaps they could see me as someone that doesn't have destination of life. All my favorite been critic, All I have done been hopeless. Tell me how, or perhaps they already tell me how, and I just don't want to hear it. I wish is my favorite quotes. Things didn't happen for no reason. They always do, dear. 

I am someone, who didn't speak to much, because I thought someone might get bored whenever I talked. I am someone who care much, because I can't let people get ignore just how I get ignored. I am someone who do everything people ask as long they happy with it. Dumb? Stupid? Naive? or just Crazy enough? 

Once, my ambition to be a policeman. So that I can help people. That ambition already gone long ago, since my height gone with my feeling. hehe Once again, I dream to be a psychologist. So I can listen people pain, and cure them. So they can be happy more than I do. But, seem like the dream can't go far because of certain problem. Ah~ of course. The things that matter for now. :)

What your next year wish? 2016 wish when I already old enough to be an adult. 
Where do want to go? 
How do you think you can achieve your dream? 
Do I dream too much? 
Should I just let future set me how I am to be? 
Or....

.................
.............................
......................................
..............................................
.........................................................


Last semester, I got a project for subjek Hadith. Find a hadith from Bukhari & Muslim collection. And I ended found this hadith:

 "Janganlah salah seorang dari kalian sekali-kali mengharapkan kematian disebabkan kerana bahaya yang menimpanya. Apabila memang harus mengharapkan kematian, maka hendaklah dia berdoa: 

"Ya Allah, hidupkanlah aku selama hidup in lebih baik bagiku, dan matikanlah aku apa kematian itu lebih baik untukku."

Hadith Bukhari & Muslim


What the meaning behind these hadith? Encourage me to be strong because no matter what happen, there a lot of dead people want to be alive again so that their can be a good slave to Allah. So, take note dear, Allah never leave you behind, as long you never left Allah.  

so, make a change. for dearest 2016. along with your name, you should proud with it. Don't ashamed with something you didn't commit, because people always see what they want to see.


Instagram

Pinterest